De persoonlijke ontwikkelingdoelen van de plusklaskinderen zowel qua werkhouding, als op sociaal-emotioneel gebied worden omschreven in een handelingsplan.
Voorwaarden
Om de juiste aansluiting te garanderen en de groepsdynamiek te bevorderen, willen wij dat de kinderen daadwerkelijk een officieel intelligentie-onderzoek hebben volbracht, en (hoog)begaafd zijn bevonden. Is het totaal IQ hoger dan 130 is aanmelding direct mogelijk, ligt het IQ tussen de 120 en 130 is deelname mogelijk na een gesprek. Als het totaal IQ lager ligt dan 120, komt het kind helaas niet in aanmerking voor de plusklas, maar kunnen we wel andere alternatieven bieden.
Leeftijd
Deelname aan de plusklas is mogelijk vanaf vijf jaar. Het is een groot pluspunt als de kinderen al kunnen lezen. Mocht het leesniveau nog niet hoog genoeg zijn, bieden wij deze kinderen een ander programma dan de kinderen die wel al kunnen lezen. Verder kunnen kinderen tot en met 12 jaar (basisschoolleeftijd) deelnemen aan onze plusklas.
Moment van instroom en uitstroom
Er zijn geen vaste momenten van instroom. Onze ervaring leert ons dat voor de meeste kinderen erg fijn is als ze snel kunnen instromen, en wij zorgen ervoor dat ze op ieder moment van de projecten mee kunnen doen.
Mocht u uw kind weer willen afmelden, is dat ook altijd mogelijk. Wij bevelen echter voor het kind wel aan om het project waarmee we bezig zijn, af te ronden.
Locatie
Plusklassen kunnen gegeven worden bij uw Pienterplus locatie op kantoor, maar ook op scholen of andere stichtingen (zie ook informatie voor scholen).
Erkenning
Wij zijn orthopedagogen, psychogologen maar ook officieel erkende leerkrachten (PABO-diploma). De lessen van de plusklas vallen hierdoor onder officiële onderwijsuren, alleen op een andere locatie. De ouders zijn echter verantwoordelijk voor het vervoer van en naar de plusklaslocatie.
Schoolcontact
Wij stellen een goed contact met de school bijzonder op prijs. De plusklas moet een serieuze plek innemen in het onderwijs van de pluskinderen zijn en integratie op school werkt daaraan mee. De scholen vullen een schooltoestemmingsformulier in en in sommige gevallen wordt direct contact opgenomen met de leerkracht om een vragenlijst in te vullen of ervaringen uit te wisselen en advies te geven. Uiteraard is dit ook altijd mogelijk op een ander tijdstip. In overleg met en in opdracht van ouders en/of scholen bezoeken wij school ook voor een observatie of overleggesprek. Leerkrachten, intern begeleiders, stagiaires of directie mogen altijd contact opnemen voor vragen, verzoeken of afspraken om de plusklas te bezoeken.
Opbouw van een plusklas middag
In elke bijeenkomst wordt om het kind duidelijkheid te bieden gekozen voor dezelfde basisstructuur:
1. Inloop en vrij spelmateriaal
Er is dan even gelegenheid voor de kinderen samen een spel te gaan doen, vragen te stellen, rond te kijken, weer even aan de omgeving te wennen, persoonlijk contact te maken.
2. Groepsmoment
We nemen met elkaar de week door en praten over sociale situaties en emoties. Hoogbegaafde kinderen hebben vaak minder prettige ervaringen in hun sociale contacten. Ze zijn meestal emotioneel kwetsbaar en lopen qua sociaal inzicht en behoeften vóór op leeftijdsgenoten. Wanneer zij telkens door leeftijd- of groepsgenoten in hun verwachtingen teleurgesteld worden kan er een houding ontstaan van: „het kan me niet schelen‟ of „ik kan wel zonder‟. Het contact met ontwikkelingsgelijken neemt dus een belangrijke plaats in. De erkenning en herkenning van het hoogbegaafde kind wordt ook meegenomen in het samen zijn. Zo kunnen de kinderen werken aan een stukje zelfverzekerdheid en het ontwikkelen van een eigen identiteit. In onderling gesprek, door te tekenen en door middel van oefeningen wordt er aandacht besteed aan hoogbegaafdheid en gevoelens/emoties die bij de kinderen leven. Door de uitwisseling tussen de linker- en rechter hersenhelft te herstellen kan er weer een balans gecreëerd worden. Er zijn elementen uit faalangstreductie - en sociale vaardigheidstrainingen opgenomen in het programma. Zelfkennis ontwikkelen en positieve feedback (leren) geven kan de negatieve houding doorbreken en geeft een kind keuzes in de manier waarop het zich wil gedragen.
3. Projectmatig leren leren
Iedere week krijgen de leerlingen een opdracht passend binnen het project, die in een groep, tweetallen of individueel uitgevoerd moet worden. Dit kunnen opdrachten zijn die op de computer gemaakt moeten worden, een creatieve opdracht waarbij meerdere materialen gebruikt worden of zelfs een opdracht buiten of elders.
Het werk dat wordt aangeboden biedt de leerlingen :
1. topdown werken: werken vanuit een probleemstelling
2. zelf experimenteren en zoeken naar oplossingen
3. uitdagende lesstof die buiten het reguliere basisschoolaanbod valt
4. samenwerken met kinderen met hetzelfde denkniveau
5. op eigen niveau met anderen kunnen overleggen over de lesstof
6. ervaring opdoen met taken die meer tijd vragen dan zij gewend zijn (trainen van de spanningsboog)
7. ervaren van en discussiëren over mogelijk meerdere oplossingen van een probleem of vraag
8. leren omgaan met uitgestelde aandacht, wanneer stel ik een vraag en wanneer kan ik het nog zelf of samen met anderen oplossen.
9. leren omgaan met fouten maken, tegen de eigen grenzen aanlopen.
4. Afsluiting
De kinderen hebben recht op feedback van het handelen van die ochtend. Door deze feedback kunnen ze groeien en zich ontwikkelen. We bespreken wat we gedaan hebben en hoe het gegaan is. Ook krijgen de kinderen hun 'huiswerk' mee. Dit is aanvullend lesmateriaal die op school gemaakt kan worden. Dit huiswerk is om de klassenleerkracht werk uit handen te nemen en een stukje verrijkingsmateriaal alvast aan te bieden. In de klas kan tijd en ruimte voor dit werk vrijgemaakt worden, of vult het de 'vervelingsmomenten' op.
Het project wordt afgesloten met een uitje in het kader van het thema.
Evaluaties
De evaluatie zal op diverse manieren uitgevoerd worden. Ook de ouders en leerkracht krijgen een evaluatie na ieder project.
Interesse in de plusklas? Neem dan contact met ons op!